Terwijl de spanningen oplopen tussen Israël en Iran, waarschuwt Midden-Oosten-watcher Dalton Thomas (FAI) voor een grote oorlog. Dat zegt hij in een podcast, waarin hij ook een Bijbels perspectief geeft voor de komende escalatie.
Einde van het nucleair akkoord
Vorige week (9/6) kwam in het nieuws dat Iran de bewakingscamera’s in en rond zijn nucleaire installaties heeft verwijderd. Die camera’s zijn onderdeel van een nucleair akkoord dat Iran sloot met de internationale gemeenschap in 2015.
Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap van de VN (IAEA), waarschuwt dat er nog maar 3 tot 4 weken resteren om de kwestie op te lossen. Grossi beweert dat zijn agentschap, zonder zicht op het nucleaire programma van Iran, onmogelijk kan weten of Iran kernwapens maakt of niet, en noemt de overtreding een “fatale klap” voor het akkoord.
Westerse landen (waaronder de VS en de Europese E3-landen: Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) ondertekenden een resolutie waarin Iran wordt opgeroepen “volledig samen te werken” met de IAEA en de nucleaire escalatie te stoppen.
Escalatie
De Iraanse president Ebrahim Raisi reageerde uitdagend: “In de naam van God en de grote natie Iran, zullen wij geen stap terug doen van onze standpunten”. Het hoofd van het Iraanse agentschap voor atoomenergie beweert dat de IAEA “gegijzeld wordt door het zionistische [Israëlische] regime” en kondigde aan dat nieuwe geavanceerde nucleaire centrifuges in gebruik waren genomen in de kerncentrale van Natanz.
Het gebruik van de geavanceerde centrifuges is een schending van de nucleaire overeenkomst van 2015. Het IAEA meldde eerder dat Iran al genoeg hoogverrijkt uranium heeft geproduceerd om een kernwapen te bouwen, waarmee het de “uitbreekcapaciteit” heeft bereikt die zowel de Verenigde Staten als Israël eerder als een rode lijn hadden gesteld.
In de nasleep van de IAEA-conferentie veroorzaakte een Israëlische raketaanval in Syrië vrijdagochtend “zware” schade op de internationale luchthaven van Damascus (Syrië), waardoor inkomende en uitgaande vluchten voor onbepaalde tijd werden opgeschort. De Israëlische regering beweert dat de luchthaven door Iran wordt gebruikt voor de levering van militaire uitrusting aan pro-Iraanse milities. De aanval op de luchthaven betekent een opmerkelijke escalatie in Israëls strategie in Syrië, waar het de afgelopen tien jaar honderden geheime operaties heeft uitgevoerd, meestal onopgeëist, in een voortdurende poging om de pijplijn van strijders en wapens tussen Iran en de Israëlische grens te verstoren.
De leiders van Iran hebben dikwijls herhaald dat de Iraanse Revolutie van 1979 het begin was van een heropleving in de islamitische wereld, die als hoogtepunt de komst van de Mehdi en de vernietiging van de Joodse Staat zal kennen.
Hierop volgde zelfs een waarschuwing van Israel aan het adres van Basher Assad, de Syrische president. Israël dreigt de paleizen van Assad te bombarderen als hij de militaire samenwerking met Iran op zijn grondgebied niet stopzet of vermindert. Dat meldde de Arabische nieuwssite Elaph.
Op satellietbeelden werd ook duidelijk dat Iran zich klaarmaakt om raketten te lanceren.
Iran verdenkt Israël ervan om twee topwetenschappers vergiftigd te hebben. Een van hen, Ayoub Entezari, was een luchtvaartingenieur die voor een militair onderzoekscentrum werkte, en de andere, Kamran Aghamolaei, was een geoloog. Hebreeuwse media en enkele Perzische nieuwszenders buiten Iran zeggen dat Aghamolaei op de nucleaire site van Natanz werkte. De wetenschappers volgen een rijtje van topfiguren in de speciale programma’s van Iran die de afgelopen weken omkwamen.
Intussen blijven de binnenlandse problemen in Iran toenemen, nu de internationale sancties en de voedseltekorten de Iraanse munt verder in waarde hebben doen dalen. De Iraanse rial heeft in de afgelopen drie maanden 25% van zijn waarde verloren. Sommige Iraanse economen hebben gewaarschuwd dat de inflatie in de komende maanden de 100% kan overschrijden.
Honderdduizenden zijn in het hele land de straat opgegaan om verantwoording te eisen van hun regering, met het risico op arrestaties en geweld door de Iraanse veiligheidstroepen.
Profetisch perspectief
Ondanks de overweldigende oppositie in binnen- en buitenland, blijft het Iraanse regime doorgaan met zijn nucleaire programma en zijn proxy-oorlogen in het Midden-Oosten. Een massale publieke bijeenkomst in het Azadi [Vrijheid] Stadion in de hoofdstad Teheran op 26 mei onthulde de motivatie van het regime. Tienduizenden Iraanse kinderen en hun ouders werden gedwongen om de hymne Sallam Farmandeh, of “Hallo Commandant” in het Farsi mee te zingen.
Men heeft het niet over ‘of’ er een oorlog zal plaatsvinden maar ‘wanneer’. – Dalton Thomas (FAI)
Het lied gaat over bereid te zijn om de Imam Mehdi, de islamitische messiasfiguur, te ontvangen. Hoewel genuanceerd in verschillende takken van de islam, vatten fervente moslims de Mehdi op als de apocalyptische leider van moslimlegers en redder van de moslimwereld. Hij zal een laatste kalifaat (islamitisch koninkrijk) vestigen dat de aarde zal veroveren en alle dwalende godsdiensten, waaronder het christendom en het jodendom, zal uitroeien. In de dominante Twelver Shi’a-sekte in Iran staat de Mehdi bekend als de Twaalfde Imam, of de Twaalfde Legitieme Leider van de Islam in de lijn van Ali ibn Abi Talib, de neef en schoonzoon van de Profeet Mohammed, die door de Shi’ieten als de Legitieme Erfgenaam van Mohammed wordt beschouwd.
De politieke en militaire leiders van Iran hebben dikwijls hun overtuiging herhaald dat de Iraanse Revolutie van 1979 het begin was van een heropleving in de islamitische wereld, die als hoogtepunt de komst van de Mehdi en de vernietiging van de Joodse Staat zal kennen. De heersende ayatollahs van Iran beweren dat zij de rentmeesters zijn van deze beweging, een overtuiging die hun agressieve geopolitieke strategie verklaart in het Midden-Oosten, vooral tegenover Israël. Ondanks alle internationale tegenstand.
In het licht van de bovenstaande gebeurtenissen zijn commentatoren het eens dat het Iraanse nucleaire programma en de activiteiten van de IRGC de diplomatie in het Midden-Oosten tot een breekpunt brengen. Een regionale oorlog tussen Iran en zijn proxies tegen Israël en zijn Arabische bondgenoten wordt steeds zekerder. Zo’n oorlog zou enorme politieke, economische en humanitaire gevolgen hebben, niet alleen voor het Midden-Oosten, maar voor de hele wereld.
Dalton Thomas besluit: ‘De strategie- en planningsvisie van de IDF (Israëlisch leger) bereidt zich voor op de onvermijdelijkheid van Israëls komende oorlog met Iran. Men heeft het niet over ‘of’ er een oorlog zal plaatsvinden maar ‘wanneer’. We weten niet of het nog weken, maanden of jaren zal duren. Maar het gaat zeker gebeuren.’
Dit artikel werd voor een groot deel overgenomen van FAI Wire: Iran on the brink. Hieronder kan je de podcast herbekijken, die vooral gaat over het Bijbelse perspectief op een komende oorlog.
Bronnen: