Nikitas Limneos doorging een radicale bekering en deelt het evangelie op de radio in Genk: “Ik plant zaadjes”

Nikitas Limneos is een man met Griekse voorouders die woonachtig is in Genk. Hij maakte een moeilijke jeugd mee. Op jonge leeftijd is hij wegens familieomstandigheden uit huis geplaatst. Een zware depressie volgde. “Totdat God ingreep in mijn leven, als ik over Hem spreek moet ik nog steeds vaak huilen.” In dit artikel vertelt hij over de verandering die hij doormaakte en hij nu het evangelie verspreidt op de radio (105.8 FM) in Genk.

Nikitas maakte traumatische ervaringen mee in zijn jeugd. Naast de uithuisplaatsing, verloor hij op 14-jarige leeftijd een vriend, die verdronk in een kiezelkuil waar Nikitas bij was. “Ik voelde me hier heel schuldig over. Tegelijkertijd zegt men in de Griekse cultuur: ‘Mannen wenen niet’. Dat hoorde ik zo vaak, dat ik alles opkropte.

Een depressie was het gevolg. Hij was ook erg onzeker en zocht bevestiging bij een motorbende. Hoewel hij niet ontspoorde, was het wel een wilde periode in zijn leven.

Op 26-jarige leeftijd gebeurde er echter iets bijzonders in het shoppingscentrum waar hij boodschappen ging doen. “Ik was aan het lopen en jongeren evangeliseerden en ik kreeg een flyer. Lang daarvoor vroeg ik me regelmatig af: ‘Wat heeft het leven voor zin’. Ik miste een doel in mijn leven.

Emotioneel
Ik pakte de flyer aan en zag daar in groene letters staan, dikgedrukt: ‘Jezus houdt van u’.” Terwijl Niklaas dit vertelt, wordt hij weer emotioneel. “Dat raakt me nog steeds. De flyer gooide ik weg, maar de woorden kwamen steeds terug. Telkens als ik eraan dacht, kreeg ik een heel warm gevoel in mijn binnenste.”

Op een dag kwam er een christen bij Nikitas aan de deur die over het evangelie vertelde. Hij liet hem binnen en werd geraakt door de boodschap. Er was namelijk nog altijd een grote leegte in zijn hart.

“Via de evangelist kwam ik in een christengemeente terecht in België. Mensen waren daar heel vriendelijk en sociaal en ik werd geraakt door de liefde. Ik heb Jezus ook aangenomen als mijn Redder. Toch ebde het langzaam weer weg en kwam ik minder vaak in de kerk.”

Geen afstand
Hoewel Nikitas afstand nam van God, nam God geen afstand van Nikitas. Hij kreeg weer een kans om Jezus te gaan volgen. Het was via een vriendin van zijn moeder waar hij eens op bezoek ging. “Ze vertelde dat Jezus nog altijd dezelfde is en getuigde van genezingen die ze meemaakte. Het trof mijn hart. Toen heb ik die avond God gezocht en gevraagd: ‘Als u echt bestaat, dan wil ik van de depressie af.’ En weer kreeg ik een aanraking van God.

Het was in het jaar 1992, dat ik mijn lasten bij Hem bracht en de belofte geloofde ‘gij zult rust voelen in uw zielen.’ Toen gingen de lasten van mijn schouders weg. Ik heb ook de Heilige Geest ontvangen en ik sprak in een vreemde taal. Toen ik thuis kwam, las ik in Johannes 7 hoe Jezus zegt: ‘Stromen van levend water zullen uit je binnenste vloeien.’ Dat gebeurde op dat moment.”

Nikitas ging hard zijn best doen om de gunst en liefde van God te ‘verdienen’, maar dat werd hard zwoegen. Totdat hij Charis Bibleschool ging volgen, waar hij leerde over de onvoorwaardelijke liefde voor hem. “Ik geraakte in een knelpunt maar de goedheid en genade van God was daar. Ik ontdekte dat God blijft liefhebben en zegenen, ook als ik weleens tekortschiet. Dat ontvangen we op basis van het offer van Christus.”

Nikitas is betrokken bij een kerk in Lummen en gelooft dat God mooie plannen heeft voor België. “ik geloof dat er een opwekking komt overwaaien naar België. België is goede grond, mensen hebben God nodig. Ik probeer veel zaadjes te zaaien, onder andere bij familie en vrieden.”

Vrede in mijn hart
Ook presenteert Nikitas een programma bij Radio Internationaal in Genk. Hij kreeg het door van een pastoor die eerder het programma presenteerde en ermee stopte. Hij bemoedigt de mensen graag. “Deze week sprak ik over Pinksteren op de radio en een niet-gelovige man die mij assisteert zei: ‘Ik weet niet wat het is, maar als je hier voer spreekt voel ik een vrede in mijn hart.’

De vrede die Jezus geeft is nergens te verkrijgen. Daar blijf ik van getuigen. Ik hoor niet altijd terug of het mensen geraakt heeft, maar ik weet dat God er doorheen werkt en met zijn geest mensen aanraakt.”

Hoor Nikitas aan het werk op RadioInternatzionale.be 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in België!

Laatste artikelen