Recordaantal vluchtelingen op Wereldvluchtelingendag: 100 miljoen mensen op de vlucht

meisje op vlucht in syrië
Een jong meisje, dat in de Koerdische regio woont nadat haar familie Syrië ontvlucht is.

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Dan wordt er internationaal aandacht gevestigd op mensen die op de vlucht zijn voor geweld, oorlog of natuurrampen. In 2022 zijn er dat voor het eerst meer dan 100 miljoen. Een record.

Dat meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR). Het aantal vluchtelingen groeide de afgelopen jaren tot ruim 85 miljoen. Dit jaar is het aantal, door de problemen in Oekraïne en Afghanistan, verder omhooggeschoten naar meer dan 100 miljoen: het grootste aantal ooit uit de menselijke geschiedenis. Door de oorlog in Oekraïne alleen al sloegen bijna 8 miljoen mensen op de vlucht.

Op alle bewoonde continenten vluchten mensen. De vluchtelingenproblematiek is dus een globaal probleem, maar valt vooral op de schouders van de zwakste landen. Van het enorme aantal vluchtelingen wordt er meer dan driekwart opgevangen in de eigen regio, vrijwel altijd in ontwikkelingslanden. Het grootste vluchtelingenkamp ligt in Bangladesh en vangt zo’n 600.000 vluchtelingen op uit Myanmar.

Wat kan jij doen?

  • Zoek contact met de vluchtelingen in je eigen wijk. God werkt onder vluchtelingen en jij kan met Hem arbeiden in de oogst.
  • Op de website van Gave Veste, een organisatie die werkt onder vluchtelingen, vind je meer informatie over hoe jij en je kerk kunnen helpen. https://gaveveste.be/
  • Bid mee: Over heel de wereld bidt de kerk nog tot en met 25 juni voor vluchtelingen. Doe mee door zelf te bidden of hier in de kerk aandacht voor te vragen. Meer info: https://www.gave.nl/steun-gave/bid-mee/vluchtelingengebedsweek