Tijdens de maand december dragen tientallen meisjes en vrouwen een kleedje. Ze offeren een beetje van hun vrijheid op als statement tegen mensenhandel. Ook mannen doen mee aan de actie. Zij dragen een stropdas of strik.
KLEEDje voor Vrijheid begon in 2019 als Vlaamse spin-off van Dressember, een internationale liefdadigheidsactie waarbij deelnemers de hele maand December een jurk of stropdas dragen. Je brengt op die manier mensenhandel onder de aandacht en je vraagt aan je omgeving of ze je willen sponsoren.
Het begon allemaal met een gepassioneerde jonge vrouw, Desiree. Ze vertelt over haar hart achter KLEEDje voor Vrijheid:
Desiree: Toen ik in 2013 de documentaire āNefarious: merchant of soulsā zag, werd ik wakker geschud voor een groot onrecht. De documentaire (die trouwens gratis te bekijken is op YouTube) volgt verschillende slachtoffers van mensenhandel. Het toont jonge vrouwen die in armoede leven en met valse beloften worden meegelokt naar de bordelen van BelgiĆ«, Nederland etc. Hun papieren worden afgepakt, ze zijn ver van familie, weten niet wie ze kunnen vertrouwen, spreken de taal niet, ze worden bedreigd, ā¦
Mensenhandel
Het brak mijn hart om te zien hoe deze meisjes en vrouwen worden gestript van al hun waardigheid. Tegelijkertijd voelde ik me zo machteloos, want hoe kan ik hier nu iets aan doen? Ik ontdekte dat mensenhandel veel verder gaat dan de slachtoffers die in prostitutie belanden. Er zijn ook vrouwen, mannen en kinderen die worden uitgebuit op andere manieren. Mensenhandel is de snelst groeiende criminele handel. Er wordt geschat dat er 40 miljoen mensen het slachtoffer zijn van mensenhandel. Er zijn nu meer slaven dan er ooit al waren in de geschiedenis van de mensheid. Hallucinant.
In 2015 deed ik voor het eerst mee met āDressemberā. Ik kon zo aan iedereen vertellen dat slavernij helaas nog geen geschiedenis is. Ondertussen zijn we al 7 jaar verder en is deze actie in BelgiĆ« enorm gegroeid. Sinds 2019 zamelen we geld in voor een christelijke organisatie die werkt in de prostitutiewijken van BelgiĆ«, Cherut. We zijn van naam veranderd en noemen de actie in BelgiĆ« nu ākleed je voor vrijheidā.
Cherut
De reden waarom we Cherut ondersteunen is omdat het geen “ver van je bed show” blijft, maar juist heel dichtbij komt. Als Vlaamse organisatie hebben ze al veel betekent voor vrouwen in Antwerpen en sinds kort ook Brussel en Gent. Cherut betekent “vrijheid om te kiezen”.
Crisisopvang
Het geld dat we dit jaar inzamelen gaat naar een opvanghuis. Cherut wil altijd crisisplaatsen beschikbaar hebben om vrouwen op te vangen en (professioneel) te ondersteunen wanneer ze uit een uitbuitingssituatie komen. In de lente wordt een boerderij ingericht als een veilige en rustige opvang.
Ik kan niet geloven hoeveel familie, vrienden, collegaās, mensen uit de kerk en van womanhood/recruits mee op de kar zijn gesprongen. Het ontroert me als ik zie hoe we op die manier samen een stem geven aan slachtoffers van mensenhandel en hoe het bedrag dat we inzamelen elk jaar hoger wordt.
Samen kunnen we een verschil maken. Samen kunnen we onze stem laten horen en onze omgeving mee betrekken in de situatie rond prostitutie. Samen kunnen we anderen hun ogen openen.
Doneren
Wil jij de actie ondersteunen? Klik hier om te doneren via de website van KLEEDje voor Vrijheid. Een fiscaal attest is mogelijk bij donaties vanaf 40 euro.