Angelo maakte documentaire over de verdrukte kerk in Kameroen: “Eén jaar geleden had ik bijna een bore-out op het werk’

documentaire-kameroen
Angelo maakt een documentaire over de verdrukte kerk in Kameroen.

Eén jaar geleden geeft Angelo Waelkens zijn job op als heftruckchauffeur om video’s te gaan maken. Een paar maanden later staat hij in Kameroen, op vijf kilometer van Boko Haram, om een documentaire te maken. Leven met God is niet saai. 

Angelos avontuur met God begint wanneer hij zijn job opzegt als heftruckchauffeur. Angelo: ‘God heeft me creatief gemaakt en talent gegeven om video’s te maken. Ik had mijn talent in de grond gestoken. Ik wist dat God me vroeg om er iets mee te doen. Ik nam de bewuste keuze om God mijn tijd, creativiteit en financiën te geven. Het was een proces van overgave.’


Storyteller
Rond november speelde ik muziek op de VVP-ontmoetingsdag. Tijdens de autorit kwam het nummer ‘Storyteller’ op de radio. Het was niet toevallig dat dat nummer speelde. God heeft me gemaakt om verhalen te vertellen. Om een stem te geven aan mensen die niet gehoord worden. Daarom dat Hij mij het talent heeft gegeven om video’s te maken.’ 

zalig om te merken dat God alles heeft voorbereid, wij mogen gewoon instappen in Zijn werken.

‘Dezelfde dag kwam ik Jacob tegen van HVK (Hulp aan de Verdrukte Kerk). Hij vertelde me dat hij een reis ging maken naar Kameroen om de Verdrukte Kerk daar te ontmoeten. Ik voelde het branden. Ik zei tegen God: “Als U wil dat ik meega, laat hij me dan meevragen”. Ik ging het zelf niet vragen, God opent de deur. Niet veel later vraagt Jacob me: “Wat doe je in twee weken?” 

‘Zo zalig om te merken dat God al alles heeft voorbereid, wij mogen gewoon instappen in Zijn werken. Dat werd ook duidelijk tijdens het plannen van de reis. Normaal is het niet mogelijk om op zo’n korte termijn naar Afrika te reizen, vanwege vaccins, visa en transportregeling. Maar God opende de ene deur na de andere. Er kwam bijvoorbeeld ineens een plek vrij om een prik te zetten…’

Kameroen

‘Met een klein hartje reisden we naar het noorden van Kameroen. Het is niet zo bekend, maar de kerk in Kameroen krijgt het er zwaar te verduren. Christenen krijgen er te maken met bandieten, brandstichters en zelfs afslachting. De terroristengroep Boko Haram zit daar ook, vaak onder de bevolking. Als westerling weet je ook dat je in de kijker loopt. Je moet constant op je hoede zijn, een vreemde realisatie dat dit een dagelijkse realiteit is voor onze verdrukte broers en zussen.’

‘Meteen toen we aankwamen, vertelden de lokale mensen dat ze al 4 jaar aan het bidden waren voor iemand om hun verhaal vast te leggen. Wat een bemoediging! Het mooie aan filmen is ook dat je mensen laat vertellen en dat je zelf luistert. En als je hun verhalen hoort, kan je alleen maar stil worden.’ 

Alle foto’s zijn van HVK.

Hoop

‘God heeft me het talent gegeven om mensen te bemoedigen door een luisterend oor te bieden. De documentaire gaat dan ook vooral over hele menselijke vragen. Hoe ga je verder als je alles bent verloren? Waar is God in het vuur? Waar is God als je familie wordt afgeslacht?’

Op een gegeven moment kwamen we in een kerk waar 300 vrouwen zich allemaal gingen laten dopen. Voor mij wij was het Gods antwoord op verdrukking. Hij geeft hoop en leven. Deze gebeurtenis was echt m’n hoogtepunt.’

Wil jij Angelo’s documentaire ‘Staan blijven onder vuur’ bekijken? Je kan een exclusieve vertoning boeken via vervolging.be.