Michael Freilich is een kamerlid van het Federaal Parlement van België en maakt deel uit de politieke partij N-VA. Michael behoort zelf tot de Joodse gemeenschap en nam daarom het initiatief om voor het tweejarige bestaan van de Abraham-akkoorden, deze viering te organiseren.
De Abraham-akkoorden zijn akkoorden die zijn gesloten tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en de Verenigde Staten. Ze werden officieel ondertekent in september 2020 in het Witte Huis. De akkoorden bevatten samenwerkingen die de landen onder elkaar zullen hebben op vlak van gezondheid, innovatie, luchtvaart, duurzaamheid en energie. Ondertussen zijn er ook andere landen betrokken bij de akkoorden waaronder Soedan en Marokko.
De akkoorden zijn vernoemd naar Abraham, een belangrijk figuur in het christendom, het jodendom als de islam. Hij wordt beschouwd als de voorvader van het geloof en is een gedeelde patriarch van de joodse en Arabische volkeren. Dit doordat joden en christenen afstammen van Izak en de moslims afstammen van Ismaël, de zonen van Abraham. De akkoorden werden gesloten om de banden met Israël te normaliseren en de vrede te behouden.
Vrede
Michael merkt op dat ook in België de Abraham-akkoorden hun impact hebben, het blijkt dat ook hier steeds meer gemeenschappen die voorheen niets met elkaar te maken wouden, elkaar betrekken en in samenwerking treden. Zo was bijvoorbeeld de Ambassadeur van Marokko vorig jaar aanwezig bij de opening van een synagoge in Antwerpen. Michael vindt de impact van de akkoorden op regionaal vlak een goede zaak, maar hij wil dat we hier meer nadruk op leggen in België, Europa en de Europese Unie. Hij wil dat we kijken naar hoe deze vredesakkoorden de samenleving kan verbeteren en versterken in Europa. Daarom organiseerde hij deze viering om samen te komen met andere partijen van de Europese Unie om hen aan te zetten om de Abraham-akkoorden te promoten.
“Ik denk dat de Abraham-akkoorden een historisch vredesverbond markeren tussen Israël en de omringde Arabische naties. Maar ik denk dat het niet enkel beperkt zou moeten worden tot het Midden-Oosten.”, zegt Michael.
EU
De EU is al behoorlijk betrokken met het conflict tussen Israël en Palestina en geloven dat er eerst vrede moet zijn tussen deze twee landen vooraleer Israël kan samenwerken met andere landen. Michael gelooft dat het conflict andere naties niet zou moeten beperken om vooruit te gaan en dat er vrede kan bestaan tussen het joodse en het islamitische volk.
Bekijk de onderstaande video voor de volledige interview.