Muzikant schrijft lied voor meisje met zelfmoordneigingen: ‘God zong door mij heen en het lied was in één keer af’

39-jarige Donat Merlevede, deels leerkracht protestants-evangelische godsdienst en deels muzikant, schreef 'Wannabe' voor een meisje dat een poging tot zelfdoding deed.

Donat is al 8 jaar vakleerkracht, voorheen was hij boekhoudkundig bediende maar dat beviel hem niet zo. Het leek hem beter om in het onderwijs te stappen en kinderen over Jezus te vertellen. Donat is ook muzikant, hij speelt meerdere instrumenten zoals gitaar en piano en leidt de lofprijzing en aanbidding in de gemeente in christelijke groepen. Hij groeide op in een christelijk gezin waarbij zijn ouders mooie ervaringen hadden met de Heilige Geest, zo baden zijn ouders regelmatig voor Donat als hij ziek was als kind. In zijn eigen loopbaan als christen heeft Donat zich regelmatig moeten bekeren en dat heeft hem tot een vrijere persoon gemaakt. 

‘Bekering is een deel van mijn leven en het heeft me ongelooflijk vrij gezet.’

Zijn zangcarrière begon al in zijn tienerjaren toen Donat liedjes begon te schrijven en die in zijn kamer zong voor God. Hij is de jongste van 4 kinderen, zijn andere broers en zus zijn ook muzikaal. Toen hij klein was werd hij verleid door de akoestische piano en luisterde hij met zijn oor tegen de klankkast naar het geluid van de snaren, zo is hij de muziek ingerold. Later ging Donat naar de muziekschool en kreeg hij privélessen maar hij maakt graag spontane muziek. 

‘Als ik ‘s avonds in mijn bed lag, zong ik liedjes voor God en dan voelde ik mij dicht bij Hem.’

Donat heeft recent het lied ‘Wannabe’ uitgebracht waar een uitzonderlijk diepe achtergrond achter zit. Nadat hij in 2015 te horen kreeg dat een kennis van hem een zelfmoordpoging gedaan had, was hij geraakt en kroop hij achter zijn piano. Het begon eerst simpelweg met een brief schrijven om het meisje te bemoedigen, maar al snel werd hij geleid door de Geest en begon hij te zingen. God zong door Hem heen en het lied was in één keer afgewerkt. Op aansporing van een vriendin heeft hij het lied professioneel laten opnemen en gepubliceerd in de hoop ook anderen te kunnen bemoedigen. 

‘Ik kon me niet voorstellen dat zo een prachtig meisje van zichzelf vond dat ze niets waard was.’

Donat zou nog niet bereid zijn om een carrière te starten, hij vertrouwt op God om levende muziek uit te brengen om anderen te kunnen bemoedigen en tot Christus te mogen brengen.

Het lied kadert in een ruimer project genaamd ‘A Sound of Hope’, een platform voor mensen om hun eigen getuigenissen te delen zodanig dat wanneer andere mensen hiernaar luisteren, er hoop kan groeien in hun hart voor God om ook een wonder te doen in hun leven. 

Een boodschap van Donat voor zij die worstelen met donkere gedachten: 

‘Leer om je geloofsschild op te heffen en je gedachten te filteren en vraag om vergeving telkens dat je hierin zou falen. Leer bovenal Gods stem te verstaan zodat je van Hem hoort wie je bent: Zijn geliefde koningskind, want als je weet wie Hij zegt dat je bent, dan weet je wie jij bent.’

Beluister het liedje ‘Wannabe’ hier! 

https://www.youtube.com/watch?v=nr7hBPBoSL4

Deel je getuigenis met Donat via asoundofhope@yahoo.com