Familie Borkes kijkt dankbaar terug op opvang Oekraïense vluchtelingen: “Christus zou het ook hebben gedaan”

Hier en daar keren Oekraïense vluchtelingen terug naar hun thuisland. Zo ook Inna (43) en haar dochter Yuliia (16) uit Kiev, die drie maanden verbleven bij Lucien en Willy uit Lanaken, schrijft Het Belang Van Limburg (HBVL). “Het afscheid dinsdag was emotioneel, al hebben we aan hen wel twee echte vrienden overgehouden”, zegt Willy. 

Willy van den Heuvel en haar man Lucien Borkes uit Lanaken stelden hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen. “Via de christelijke organisatie Gave Veste hadden we eerder al vluchtelingen uit Afghanistan en Iran opgevangen, dus we hadden hier al enige ervaring mee”, vertelt Willy. 

“Toen Inna en Yuliia nog maar één dag hier waren, kregen ze al het bericht dat er in hun straat een bom was gevallen. Gelukkig was hun appartement niet beschadigd. Inna heeft ons altijd gezegd dat ze graag zo snel mogelijk terug naar haar thuisland wilde gaan. Dat begrepen wij ook.” 

“Want de Heer Jezus Christus is het uiteindelijke hoofd van ons huis ” 

Inmiddels is de situatie in Kiev veiliger. Op facebook deelt Willy: “Juist onze Oekraïnse gasten naar de luchthaven gebracht. Ze gaan na drie maanden terug naar huis. We hebben een goede tijd gehad. Ze kwamen met lege handen, maar jullie (facebookvrienden, redactie) hebben ze gevuld! Haha, zelfs enkele kilo’s aangekomen door het lekkere Vlaamse eten. Ze zijn heel dankbaar.”

Veertig jaar getrouwd
Lucien en Willy zijn deze maand veertig jaar getrouwd. Tijdens hun huwelijk hebben ze via Gave Veste verschillende vluchtelingen opgevangen. Iemand uit Noord-Europa van wie het ouderlijk huis was uitgebrand. Ook al verschillende ex-verslaafden en gewoon iemand die een kamer zocht. 

Lucien deelt over zijn diepste motivatie: “De momenten dat we dicht bij Jezus zijn – dat zo ervaren tenminste – is er die stille stem, als een ruisende wind, die in je innerlijk spreekt. Dan is er en /of groeit er vrede en doe je het… Omdat je op dat moment ervan overtuigd bent: ‘Hij zou het ook gedaan hebben’. Want de Heer Jezus Christus is het uiteindelijke hoofd van ons huis.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in België!

Laatste artikelen