‘Voorbidders bepalen de geschiedenis’, Amerikaans Hooggerechtshof schrapt landelijk recht op abortus

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft eerdere uitspraken die abortus legaliseerden voor alle staten vernietigd. De abortuswetgeving komt hierdoor weer in handen van de staten. Het langverwachte besluit wordt gezien als historisch. “Voorbidders bepalen de loop van de geschiedenis!”

De rechters behandelden de abortuswetgeving vanwege een zaak van de staat Mississippi. Die wil sinds 2018 abortus na vijftien weken zwangerschap verbieden, maar verloor een rechtszaak die in de staat was aangespannen door een abortuskliniek. Ook later verloor de staat een zaak bij een hogere rechter. Begin december kwam de zaak bij het Hooggerechtshof terecht.

De Amerikaanse abortuswet was gebaseerd op een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973, bekend als Roe v. Wade. Daarin is vastgelegd dat vrouwen het recht hebben te beslissen over hun eigen lichaam. Staten mogen abortus niet verbieden als die wordt uitgevoerd voordat het ongeboren kind levensvatbaar is, tussen de 22 en 24 weken zwangerschap. Tot nu toe mocht abortus alleen gereguleerd worden als vrouwen het niet te moeilijk werd gemaakt om abortus te verkrijgen.

De Roe v. Wade-uitspraak vormde de basis voor abortuswetgeving in het hele land en werd bevestigd met een uitspraak uit 1992, bekend als Planned Parenthood v. Casey. Het Hooggerechtshof heeft deze beide uitspraken uit 1973 en 1992 nu verworpen.

Naar schatting zal de helft van de Amerikaanse staten het recht op abortus geheel of gedeeltelijk aan banden leggen. De andere helft van de staten zal dat recht overeind houden, of in sommige gevallen zelfs verruimen na deze uitspraak. Vrouwen uit conservatieve staten kunnen eventueel wel reizen naar deze meer progressieve staten, om daar een abortus te ondergaan. De drempel om het nu te doen is echter vele malen groter.

Texas
De staat Texas heeft al aangekondigd dat abortus daar verboden gaat worden. De procureur-generaal van Texas, Ken Paxton vertelt in een reactie: “Roe v. Wade en zijn opvolger Planned Parenthood v. Casey hebben absoluut geen basis in de Amerikaanse grondwet. Desalniettemin hebben Amerikanen een halve eeuw moeten leven onder deze onwettige, illegale en ongrondwettelijke voorschriften van een partijdig, eigenzinnig Hooggerechtshof. Nu niet meer. Vandaag keert de kwestie van abortus terug naar de staten. En in Texas is die vraag al beantwoord: abortus is hier illegaal. Ik kijk ernaar uit om de pro-life-wetten van Texas te verdedigen en de levens van alle ongeboren kinderen in de toekomst.”

Christenen in de V.S. reageren dankbaar: ‘De geschiedenis behoort aan de voorbidders’, tweet aanbiddingsleider Sean Feucht, bekend van ‘Let Us Worship’ en ‘Hold The Line’. Het nieuws is een geweldige doorbraak voor Amerikaanse mannen en vrouwen die jaren gebeden hebben voor dit moment. Gebed werkt!