Ward fietst naar Bulgarije om geld op te halen voor slachtoffers van mensenhandel: “Mensen worden er verhandeld als koopwaar”

ward fietst

Hechtel-Eksel – Op 1 juli is Ward Maesen (42) vertrokken vanuit zijn woonplaats Hechtel voor een 2.000 kilometer lange fietstocht naar Bulgarije. Hij doet dit niet voor zijn plezier, maar om geld in te zamelen voor een herstelhuis voor vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel.

Ward richtte 12 jaar geleden de vzw Belgium Mission Team, een organisatie die kleding, meubelen en huisraad inzamelt voor landen in Oost-Europa, zoals Bulgarije. Hij verloor zijn hart aan de mensen die er vaak moeten leven in onvoorstelbare armoede. Ward, die tot zijn dertigste fabrieksarbeider was, schoolde zich om tot ontwikkelingswerker die een organisatie kan leiden.

‘Ik ga ondertussen al meer dan 10 jaar richting de landen die wij Oost-Europa noemen. Estland, Letland, Roemenië en Bulgarije. We kwamen er mensen tegen die kleren dragen die wij nog niet als vodden zouden gebruiken. We kwamen er jongeren tegen die op straat moeten leven en hun uitweg zoeken in drugs. 

We zagen armoede die zo schrijnend is dat ouders hun dochters van 13 jaar aanbieden. Hoe kan je dan anders dan diepe compassie hebben met die mensen en al je vrienden en kennissen vragen om financieel te helpen?’

Ontstaan uit het Christelijk geloof

‘Dan lees je in Matt. 25:35-36: ‘… want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven. Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven. Ik was een vreemdeling en u hebt Mij in uw huis uitgenodigd. Ik had niks om aan te trekken en u hebt Mij kleren gegeven …‘     

Al jaren horen we over mensenhandel in Oost-Europa. Mensen worden er letterlijk verhandeld als koopwaar. Ze worden ontmenselijkt en misbruikt als slaaf en prostitué, als een gebruiksvoorwerp dat wordt weggegooid wanneer het zijn nut heeft gehad. Maar een mens gooi je niet op de vuilnishoop.

Na jaren van corona waardoor we niet naar daar konden gaan is dit eindelijk het jaar dat we ook hier hulp voor gaan bieden.

Tijdens corona liep ik de muren op, en mijn vrouw herinnerde me aan dat project dat ik altijd heb willen realiseren: een ‘herstelhuis’ in Bulgarije. Dat is een plek waar vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel, rust en herstel kunnen vinden. Omdat ze in de prostitutie zijn terechtgekomen, worden ze in Bulgarije vaak verstoten en kunnen ze nergens terecht. In een ‘herstelhuis’ kunnen ze zelfstandig wonen en hun tijd nemen voor een nieuwe start. Werk zoeken, sociale contacten maken … zaken die horen bij het opbouwen van een nieuw leven.’

130 km per dag

Om het nodige geld in te zamelen, fietst Ward dus naar Bulgarije. ‘Op 18.07 wil ik aankomen in Sliven, een stad in het Oosten van Bulgarije die berucht is voor vrouwenhandel. Dat is zo’n 130 km per dag. De eerste vier dagen, tot aan de grens met Tsjechië in Duitsland, rijdt nog iemand mee. Nadien is er enkel de bezemwagen met twee vrijwilligers die me kunnen helpen in geval van technische panne.’ 

Je kan Ward helpen om het herstelcentrum te bouwen. Doneren kan je op de site van Belgian Mission Team.

“We hopen 22.000 euro in te zamelen. Hiermee kunnen we in Bulgarije twee appartementen kopen. De locatie ligt nog niet vast, maar het zal ergens zijn waar ook voldoende werkgelegenheid is.”

Je kan de avonturen van Ward volgen op zijn Facebook-pagina ‘Over de kasseien naar Bulgarije’.